Evitem la cria dels mosquits des de casa

Divendres, 14 de juny de 2024

La prevenció és el millor mètode per al control del mosquit tigre i el mosquit comú. L'Ajuntament ha engegat una campanya informativa i de sensibilització amb l'objectiu que a casa (als balcons, jardins i patis) es puguin aplicar alguns dels consells i entre tots/es col·laborem per evitar la cria del mosquit tigre i el comú. Cal reduir-ne la presència i els riscos de la possible transmissió de malalties.

La pujada de temperatures i les acumulacions d'aigua fan que hi hagi més mosquits, un efecte que s'aguditza pels efectes del canvi climàtic. 

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques, eliminant tots els punts d'aigua on poden créixer. 

Es poden trobar en qualsevol recipient que contingui aigua estancada durant uns 7 dies, com gerros, joguines, bidons, cendrers, pots, galledes, platets del test... També a canals o espais oberts inundables es pot trobar el mosquit comú.

Als mosquits, ni una gota d'aigua!

  • Buidar cada 5 dies com a mínim, posar sota cobert o cap avall qualsevol objecte o recipient que pugui acumular aigua, com galledes, gerros, plats de testos, abeuradors, cendrers...
  • Els testos o qualsevol altre recipient cal posar-los cap per avall per impedir l’acumulació d’aigua.
  • Mantenir les caneleres netes de fullaraca i evitar acumulacions d’aigua.
  • Qualsevol bidó o dipòsit d’aigua ha de romandre tancat o amb mosquitera.
  • Mantenir netes les piscines tot l’any si estan plenes. Si estan buides, cal mantenir-les eixutes.
  • Emplenar amb sorra els forats dels arbres on es pugui acumular aigua.

Mosquit comú
És un mosquit autòcton de Catalunya i d’Europa. De color marronós-groguenc amb bandes clares a l’abdomen. Pot ser transmissor d’algunes malalties i, en concret, de la causada pel virus del Nil occidental.
El mosquit passa per 4 etapes vitals: ou, larva, pupa i adult. En cada etapa té un aspecte diferent i, excepte l’adult, totes les formes són aquàtiques. Cria a l’aigua en espais més grans.

Mosquit tigre
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per 1a vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes.  Pot ser transmissor de malalties com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. 
Té 4 etapes vitals: ou, larva, pupa i adult, amb aspecte diferent. Té formes aquàtiques. Cria a l’aigua en recipients petits o amb poca aigua.
 

Darrera actualització: 14.06.2024 | 18:09