Pla de prevenció dels usos problemàtics de drogues i pantalles 2024-2028
Aquest Pla neix de la voluntat de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines per oferir una política estructurada i coherent en matèria d’usos de drogues i pantalles, comptant amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Fins ara en el municipi ja es desenvolupaven programes i accions educatives de prevenció d’usos de drogues i de conductes addictives, i també s’hi havia portat a terme un Pla local de prevenció de drogodependències durant el període 2014-2017.
Actualment, la prevenció de les addiccions ja no contempla només les del consum de substàncies, sinó que inclou les anomenades addiccions comportamentals: els jocs d’apostes, els videojocs, l’ús del mòbil, les xarxes socials, la pornografia, etc. Dins el conjunt d’aquestes, hi ha una gran majoria que comparteix un denominador comú: l’ús de la pantalla com a mitjà indispensable per la finalitat buscada. És a totes aquestes activitats doncs que es fa referència, quan es parla dels usos i l’addicció a les TRIC (Tecnologies de la Relació, la Informació i la Comunicació).
Aquests usos o activitats s’han incrementat molt en els darrers anys degut, entre altres motius, a la universalització de l’ús del mòbil en la nostra societat, l’oferta constant de noves aplicacions que ofereixen incorporar-hi funcions, la proliferació de nous dispositius, etc.
Per la majoria de les persones que fan ús de drogues o de TRIC aquest ús no arriba a ser problemàtic, però la probabilitat que arribi a ser-ho augmenta en les persones que acumulen allò que en prevenció s’anomena “factors de risc”. El terme fa referència a les característiques de la situació global de la persona consumidora que fan augmentar el risc que el consum li porti problemes. En canvi, les característiques de la situació que predisposen la persona a fer un consum no problemàtic, s’anomenen “factors de protecció”.
Per altra banda, el consum de substàncies i en particular el d’alcohol, es troba entre les principals causes de la morbimortalitat mundial i, juntament amb la generalització esmentada de l’abús de les TRIC, constitueixen un problema de salut pública de gran magnitud.
Actualment, existeix un ampli ordenament jurídic que obliga l'administració pública a articular, de forma estratègica, recursos orientats a que els usos de drogues i pantalles no esdevinguin problemàtics, ni per la persona, ni pel conjunt de la societat. Aquest ordenament s’exposa detalladament a l’apartat 3 del Pla, que pretén ser un instrument que durant el període 2024-2028 respongui a aquesta normativa en el municipi de Sant Feliu de Codines.