Recomanacions d’higiene per a la recollida de menjars en bars i restaurants i el servei a domicili

Dimarts, 5 de maig de 2020

A la vista de la re apertura de bars i restaurants per a l’elaboració de menjar que pot ser recollit per els consumidors en el propi establiment, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ACSA) ha elaborat unes recomanacions específiques per garantir la higiene durant la preparació i servei del menjar per evitar la transmissió de la COVID-19.

Recomanacions d'higiene personal 

  • Tot el personal s’ha de rentar les mans sovint amb aigua calenta i sabó durant un mínim de 20 segons. Com a sistema addicional de desinfecció al rentat de mans, es poden utilitzar desinfectants a base d’alcohol.
  • Cal fer un rentat de mans minuciós cada vegada que s’hagi tocat una superfície que pugui estar contaminada i utilitzar sistemàticament estris nets i desinfectats per manipular aliments.
  • Si us trobeu malament, amb símptomes respiratoris o febre, no realitzeu l’activitat, quedeu-vos a casa. La principal via de transmissió del virus és a través de les persones. El mateix heu de fer si heu estat en contacte amb alguna persona infectada pel coronavirus.
  • En esternudar i estossegar protegiu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, llenceu-lo i renteu-vos les mans de seguida.
  • Es recomana utilitzar mascaretes. Tanmateix, cal tenir en compte que poden ser un focus de contaminació, atès que amb l’ús s’hi van concentrant secrecions respiratòries i brutícia. Cal tenir una cura especial en la seva manipulació i eliminació, no tocar-les amb les mans mentre es manipulen aliments així com substituir-les amb prou freqüència.
  • En cas d’utilitzar guants, cal rentar-se i desinfectar-se les mans abans de posar-se’ls i mantenir una neteja i desinfecció dels guants acurada i freqüent, així com canviar-los amb freqüència suficient. Durant el repartiment, cal desinfectar-los amb una solució a base d’alcohol entre una entrega i una altra, sobretot si s’han tocat diners, o bé canviar-los.

 

Durant la preparació i lliurament del menjar

  • Prepareu els menjars amb la mínima antelació possible a l’entrega.
  • Mantingueu sempre pràctiques correctes d’higiene en la preparació i lliurament del menjar i evitareu la contaminació creuada entre els aliments i qualsevol font de contaminació com, per exemple, objectes personals, poms de les portes, datàfon, mòbil, teclat, mitjà de transport. Seguiu les Recomanacions de neteja i desinfecció d’instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció del coronavirus.
  • En el moment de l’envasat feu servir envasos nets i d’un sol ús . Embosseu les comandes de manera individual per a cada client, així les manipulareu menys en el moment de l’entrega, i disposeu-les en una taula propera a la zona d’accés de la persona que hagi de lliurar-les a domicili.
  • Respecteu les temperatures de conservació fins al moment del lliurament: Els aliments de consum en fred s’han de conservar a una temperatura màxima de 4 ºC; si s’han de consumir abans de 24 hores, a un màxim de 8 ºC i 65 °C per als que se serveixen en calent.
  • El transport s’ha de fer al més ràpidament possible, sempre inferior a dues hores, i preferentment en bosses isotèrmiques.
  • Informeu dels ingredients del menjar preparat, en especial pel que fa als al·lergògens. És possible que aquesta informació es pugui incloure en l’albarà d’entrega.

 

Recomanacions per el treballador o treballadora en el moment de l'entrega

  • Mantingueu una distància mínima de 2 metres amb altres persones en el moment de l’entrega (la possibilitat de pagament en línia a través del web pot facilitar aquesta recomanació).
  • Porteu la factura preparada amb la comanda des de l’establiment per manipular-la al mínim possible.
  • En el cas de recollida de menjars a l’establiment, organitzeu la cua per garantir la distància de seguretat de 2 m.
Darrera actualització: 29.03.2021 | 15:31