Molta expectació a la presentació del llibre "Nicolau Usart i els seus amics. Els orígens de l'estiueig a Sant Feliu de Codines"

Dijous, 18 d’abril de 2013

La sala d'actes de la Biblioteca Municipal Joan Petit i Aguilar va quedar plena en la presentació del llibre de Francesc Garriga i editat pel Museu Municipal Can Xifreda, que va tenir lloc dimecres 17 d'abril a la tarda. Desenes de persones es van congregar per conèixer el contingut de l'obra i veure les pel·lícules mudes sobre la donació de terrenys del Parc Usart l'any 1917 i la inauguració del mirador el 1918.

"Em consta que una part de la població, cada vegada més nombrosa, es pregunta per què es parla de Sant Feliu com un poble d'estiueig. No resulta gens fàcil al jovent i als nouvinguts entendre que Sant Feliu havia estat un poble d'estiueig com avui ho són els pobles de platja o de la Cerdanya. Això només queda en el record de les persones que tenim més de cinquanta anys (...) Sant Feliu havia estat un poble envejat a les rodalies pel seu dinamisme i "modernitat"."

Amb aquestes paraules comença el llibre "Nicolau Usart i els seus amics. Els orígens de l'estiueig a Sant Feliu de Codines", escrit per Francesc Garriga, que permet veure quins van ser els autèntics promotors de la imatge de Sant Feliu de Codines i d'on surt el concepte d'estiueig al poble.

L'autor del llibre va fer un síntesi del contingut de l'obra: "A finals del segle XIX ja apareixen els primers estiuejants amb grans cases colonials i modernistes, empesos, diuen, per una propaganda iniciada pel Dr. Robert de Barcelona. Aquesta primera onada va ser a títol individual. El 1904 es construeixen dos edificis encarats al turisme: can Talet i can Roget i també arriba Nicolau Usart que es va una casa al poble on havia nascut". "El Sant Feliu de 1900 a 1917 perd el seu potencial  i arriba en un dels punts més baixos de la seva història econòmica i social. Però Nicolau Usart el 1916 encapçala una acció de benefici mutu perquè Sant Feliu recuperi l'optimisme i tingui una oportunitat per millorar la seva economia. Amb l'"Atracció de Forasters" connecta diferents grups d'interessos: estiuejants que reclamen activitats, emprenedors que reclamaven posar Sant Feliu al mapa, un poble que necessita autoestima i una empenta benèfic-cultural. Nicolau Usart arrenca la seva acció social amb donacions que fa del seu patrimoni i lidera un seguit d'iniciatives de la "societat civil" que es duen a terme en els propers deu anys", comenta Francesc Garriga.

"Nicolau Usart i els seus amics. Els orígens de l'estiueig a Sant Feliu de Codines" és un llibre d'història, basat en fets documentats, que segons l'autor és "una història d'optimisme, de celebració, de col·laboració i de treball en equip en projectes de futur".

La presentació va comptar amb la intervenció del professor de la Universitat de Barcelona, Joaquim Viaplana, que va definir l'obra com un "tros d'història de Sant Feliu, d'un moment important en el seu desenvolupament, presentada a través de l'activitat de mecenatge de Nicolau Usart en col·laboració amb els seus amics". "Usart es presenta com a pol d'atracció d'un grup d'amics, que van col·laborar amb ell en les seves activitats de mecenatge i senes els quals les seves aportacions al poble no haurien reeixit de la manera que ho van fer", conclou Viaplana.

La regidora de Cultura, Cristina Viñals, va presentar Francesc Garriga i Joaquim Viaplana. Va agrair la tasca feta per l'autor del llibre i també dels Amics del Museu que "treballen per potenciar la cultura i història de Sant Feliu i que vetllen per recuperar material que expliqui la història del poble". Viñals va comparar la tasca d'Usart amb els Amics del Museu ja que "Usart  va deixar un llegat amb el Parc Usart i Font dels Àlbers i els Amics del Museu deixen el llegat de la història i la cultura de Sant Feliu de Codines".

Les dues pel·lícules mudes que es van passar van crear una gran expectació al públic assistent. Una era sobre la donació de terrenys del Parc Usart l'any 1917 (1 minut) i la inguruació de la miranda el 1918 (5 minuts).

L'alcalde Pere Pladevall va tancar l'acte donant les gràcies per la feina feta i va dir que si durant aquesta època se'n van sortir, amb tots els problemes que hi havia i les crisis de govern amb 12 alcaldes amb poc temps, "hem de ser optimistes i pensar que ara també ens ensortirem".

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:05