Mesures de prevenció i seguretat davant d'una alerta per risc de grip aviària

Dimecres, 5 de febrer de 2025

La Generalitat de Catalunya ha informat a l'Ajuntament de la situació epidemiològica de risc de grip aviària i ha donat unes instruccions per a la tinença d'aus d'autoconsum, ja que s'inicia el període de més alt risc d’introducció del virus al territori.

La baixada de temperatures i l’augment dels moviments migratoris d’aus silvestres han incrementat la circulació i disseminació del virus arreu d’Europa. Tot i que a Espanya la circulació del virus ha estat limitada fins ara, es manté l’alerta davant la potencial incursió del virus a Catalunya.

Què és la grip aviària?
La grip aviària és una malaltia infecciosa de les aus causada per subtipus del virus gripal de tipus A. Pot afectar tant espècies avícoles destinades al consum com aus de companyia i aus silvestres. Encara que la majoria dels subtipus no s’han detectat en humans, alguns poden transmetre’s per contacte perllongat i estret amb aus infectades.

Per tal de reduir el risc d’introducció i propagació del virus, s’han establert les següents mesures de bioseguretat:

  • El menjar i l’aigua de beguda de les aus han d’estar coberts per evitar l’accés d’aus salvatges i/o les seves dejeccions.
  • No subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors.
  • Disposar d’algun dispositiu, com teles pardaleres que impedeixin el contacte directe i indirecte amb aus salvatges.
  • Guardar a cobert o en llocs on no hi puguin accedir aus salvatges, el jaç, palla o altres materials que puguin entrar en contacte amb les aus de corral.

Mesures d’higiene en les aus de corral

  • Netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions, abeuradors i menjadores.
  • Gestionar correctament la gallinassa i les baixes per evitar la propagació de malalties.

En cas de localitzar aus silvestres malaltes o mortes, cal avisar immediatament el Cos d’Agents Rurals perquè es facin càrrec de la recollida i donin indicacions sobre com actuar. No es pot manipular ni recollir aus silvestres malaltes o mortes que es trobin en el medi.


Registre d’aus d’autoconsum

Les persones que tinguin aus de corral sense registrar han de procedir al seu registre com a explotació d’autoconsum. Segons el Decret 40/2014, de 25 de març, d’ordenació de les explotacions ramaderes, és obligatori comunicar la seva existència per garantir la seguretat sanitària i la viabilitat de les explotacions avícoles.

Contacte per a consultes

Oficina Comarcal del DARP al Vallès Oriental
Passeig del Dr. Francesc Fàbregas, 40-42 (Casa dels Mestres de Palou), 08401 Granollers
Tel. 93 882 77 47
Correu electrònic: oc_vallesoriental.agricultura@gencat.cat

Darrera actualització: 5.02.2025 | 10:15