L'exposició de fotografies "La Quintana: un carrer viu" a Sant Feliu de Codines, es pot visitar fins el dia 7 de febrer

Dissabte, 1 de febrer de 2014

"La Quintana: un carrer viu" és el títol de l’exposició fotogràfica de Produccions Nòmades (Maite Marín i Jordi R. Renom, veïns de la Quintana), que es va inaugurar divendres 20 de desembre a la sala d’actes del Centre Cívic La Fonteta. A la inauguració hi va assistir l’alcalde Pere Pladevall; el regidor d’Integració, Arnau Ramírez; els autors de la mostra i veïns i veïnes del carrer, protagonistes d’aquest treball.

L’exposició consta de 25 fotografies que mostren l’empremta del pas del temps al carrer així com la vida dels veïns i les veïnes i els diferents elements que integren la vida a la Quintana. La mostra es pot visitar fins el dia 7 de febrer.

La Quintana és el carrer central que travessa, com la història, el poble de Sant Feliu de Codines. Traspassar els seus llindars és trobar un veïnat que mostra històries de vides fascinants, intenses i molt diferents que s’entrecreuen per crear una petita Babel al cor del poble.

Portes endins les vides íntimes també s’han transformat. Els pocs veïns i veïnes que s'han mantingut al llarg dels anys, han viscut els canvis que s'han succeït i l’arribada de persones d’arreu el món han modificat el pols de la vida quotidiana. Mali, Austràlia, Pakistan, Perú, Equador, Marroc... però també joves vinguts de pobles propers i de la gran ciutat han conformat un veïnat que mostra històries de vides fascinants, intenses i molt diferents que s’entrecreuen –sense sovint posar-se en contacte- en el dia a dia de la Quintana, una petita Babel al cor del poble.

El projecte audiovisual i etnogràfic que s'ha engegat vol revelar aquest diàleg entre els espais de dins (l'íntim i domèstic) i de fora (el públic), de dalt (els balcons i les finestres des d'on mirar) i de baix (la gent que passa). Les imatges, però també els relats que hem recollit, mostren simetries i asimetries entre històries de vides que es troben de costat -paret amb paret, porta amb porta- però que sovint són entre sí desconegudes i inimaginables.

La transformació del poble, la calor de l’expansió de la gran ciutat, ha afeblit els llaços entre les persones. La Quintana s’ha anat convertint en un lloc de pas, d’interconnexió ràpida, de comerç, de fluxos. I el lloc de la memòria, de la trobada i l’intercanvi d’experiències es torna cada vegada més tènue.

Aquesta primera exposició és el punt de partida d’un projecte que vol ser de llarg alè per documentar la vida canviant del carrer – i per extensió, del poble- i aixecar un registre de les trajectòries de tots els veïns i veïnes.

Aquest recorregut pretén, al donar visibilitat a les vides domèstiques, fer èmfasi en la multiplicitat d’orígens dels habitants de Sant Feliu, tot incidint en allò que ens fa tant i tant semblants, però també en el que ens fa únics i originals.

El carrer ara és un rumor constant de cotxes que passen, persones que van amunt i avall. Gent que entra i surt de les botigues. Nens camí de l’escola o de la plaça. Però el gran viatge comença quan es traspassen els llindars de les cases.

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:09