L'Escudella de Carnestoltes, un èxit de participació

Dilluns, 11 de febrer de 2008

Sant Feliu va celebrar dimarts de Carnestoltes la tradicional festa de l'escudella de manera molt participativa. El Centre Cultural i Gastronòmic Sense Estovalles va repartir més de 2.200 litres de brou i va augmentar el públic que va menjar-se l'escudella a la plaça, al mateix lloc on es cou. Com cada any, centenars de persones també es van endur el brou amb olles cap a casa.

L'activitat, a la plaça, va començar ben d'hora amb la típica torrada. Al llarg del matí van visitar la festa de l'Escudella els alumnes de les dues escoles de primària de la població -el CEIP Jaume Balmes i l’escola Immaculat Cor de Maria -, el Bressol Jardí d’Infants El Follet i el SES Manuel Carrasco i Formiguera. L’Escudella va començar a preparar-se a la matinada. Cap a la una del migdia el mossèn va beneir les deu olles que hi havia de brou. Aquest any es van instal·lar a la plaça trenta taules perquè la gent pugués menjar el brou al mateix lloc on es cou. D’aquesta manera s’ha arribat a la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora. L'Escudella de Carnestoltes, una tradició molt arrelada a Sant Feliu La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar. La història diu que l'olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents. A Sant Feliu de Codines, segons va registrar l'escriptor castellà Francisco de Zamora, l'escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mínim més d'un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s'apleguen molts veïns i forasters al voltant de l'espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o carmanyola a la mà. Fa vuit anys que els encarregats d’organitzar la tradicional festa de l’escudella de Carnestoltes és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, una agrupació culinària local, amb el suport de l’Ajuntament.
Darrera actualització: 26.03.2021 | 11:46