L'Ajuntament reconeix la trajectòria de més de 25 anys de les entitats socio-culturals a l'acte institucional de la Diada

Dimecres, 11 de setembre de 2013

La Plaça del 1714 i el parc municipal Can Xifreda han acollit aquest any els actes institucionals de la Diada de l'11 de setembre a Sant Feliu. A la Plaça del 1714 s'han fet ofrenes florals als herois de Catalunya i s'ha cantat l'Himne Nacional de Catalunya. Han fet ofrenes l'associació Òmnium Cultural, la secció local de Convergència i Unió, la secció local del Partit dels Socialistes de Catalunya i l'Ajuntament.

Unes 150 persones han assistit a la jornada a Can Xifreda on s'han lliurat les Mencions d'Honor Vila de Sant Feliu, en la seva 7a edició, a les entitats socio-culturals amb una trajectòria de més de 25 anys treballant per millorar la cultura del nostre poble: Associació Amics del Museu de Sant Feliu de Codines, Associació Artística - Cultural La Poncella, Associació Cultural La Pinya dels Cingles de Bertí, Associació de Jubilats i Pensionistes, Casal Cultural Codinenc, Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, Gremi de Sant Antoni Abat, Grup del Correfoc del Follet i la Fantasma, Grup de teatre Deixalles 81 i Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines.

A l'acte hi han assistit els regidors de la Corporació que han lliurat les plaques commemoratives a les entitats guardonades.

Ha actuat la Coral La Poncella que ha interpretat 5 peces, dirigida per Elisabet Vilardell, i l'alcalde Pere Pladevall ha llegit el manifest de la Diada. L'acte ha acabat amb un emotiu Cant dels Segadors.

 

LES ENTITATS GUARDONADES

ASSOCIACIÓ ARTÍSTICA-CULTURAL LA PONCELLA
Aquesta Associació ja va rebre l’any 2009 una menció com a entitat més que centenària. La Poncella va ser fundada el 24 de maig de 1899 sota la influència de la visita de l’Orfeó Català. L’objectiu de l’entitat és cantar i actuar a diferents actes i celebracions dins i fora del poble, acollint a tothom que vulgui cantar. Participa i col·labora amb Mans Unides, la Pasqua Resurrecció, la Festa del Patró de Sant Feliu i en moltes altres activitats que es realitzen al llarg de l’any.

ASSOCIACIÓ CULTURAL LA PINYA DELS CINGLES DE BERTÍ
La Pinya és el mitja de comunicació més veterà del poble. Va néixer l’any 1981 recuperant el precedent de la revista “La Llar” que va existir fins l’any 1936. Neix amb la necessitat de reflectir el que passa a la vila de Sant Feliu. El seu nom es va escollir per rememorar la tradició pinyonaire del poble, però també fent referència al fet de treballar tots junts: fent pinya, i pel sentit figuratiu de “repartir pinyes”...
L’activitat que caracteritza més a la Pinya és la publicació de la seva revista trimestral tot i que puntualment es fan edicions especials com en el cas de les eleccions municipals, s’organitzen conferències, es publiquen alguns llibres, i també amb la col·laboració de la biblioteca Joan Petit i Aguilar i l’Ajuntament, s’organitza el certamen literari “Hi havia una vegada”.

ASSOCIACIÓ AMICS DEL MUSEU DE SANT FELIU DE CODINES
L’associació Amics del Museu vetlla pel manteniment i la divulgació del Museu Municipal de Can Xifreda. Aquest museu neix amb les activitats de recerca, classificació i restauració de materials arqueològics que va començar el santfeliuenc Martí Garriga sobre els anys 50. Als 60 i 70, diversos joves de Sant Feliu es van afegir a la colla d’afeccionats que van denominar-se Colla Talp. L’any 1970 es va fer el primer Museu en una de les dependències de l’Hospital. D’allà va passar a un local de pas de l’antiga rectoria i a la Festa Major del 1992 va quedar instal·lat definitivament a la casa de Can Xifreda.
La funció bàsica de l’associació és recollir les dades i materials de la història de Sant Feliu i realitzar diferents estudis i publicacions divulgatives del Museu.

ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES
L’Associació de Jubilats i Pensionistes de Sant Feliu compta amb uns 460 socis aproximadament i el seu lloc de trobada és el Casal Municipal de la Gent Gran. L’objectiu d’aquesta entitat és defensar els drets dels jubilats perquè gaudeixis de totes les activitats que es realitzen al casal i millorar cada dia perquè les persones s’hi trobin bé.
Durant l’any s’organitzen un gran nombre d’activitats, cursos, conferències, projecció de pel•lícules, excursions, classes culturals i recreatives i cant coral. D’aquesta associació ha sorgit el grup de la Coral Amistat.

CASAL CULTURAL CODINENC
El Casal Cultural Codinenc neix com entitat sense finalitat de lucre el 25 d’octubre de 1977, amb l’objectiu de ser un centre de promoció de la convivència, de la cultura i l’art, sempre dins dels principis morals del catolicisme.
Aquest mateix any, es comença la construcció de l’edifici en terrenys de la Parròquia de Sant Feliu, i al tenir una sala acabada es comencen les activitats. Durant aquests anys es van fent obres a l’edifici amb la finalitat de poder acabar-lo i donar cabuda a altres entitats culturals i activitats com exposicions, teatre, conferències...
Durant l’any es realitzen diferents activitats culturals com és el Concurs de Teatre Amateur Vila de Sant Feliu de Codines.

CENTRE CULTURAL GASTRONÒMIC SENSE ESTOVALLES
Aquesta entitat es crea amb l’objectiu de donar a conèixer al nostre municipi la gastronomia del nostre país. Celebra cada any diverses activitats gastronòmiques com l’escudella popular, els dimarts de carnaval, d’una gran tradició dins la població.
L’any 2009 realitzen per primera vegada un dinar emmarcat en la Fira de la Carbassa que es celebra l’últim diumenge de setembre.

GREMI DE SANT ANTONI ABAT
És l’entitat que organitza cada any la Festa de Sant Antoni Abat el 17 de gener, des de les 7h del matí fins que acaba la festa amb el Gran ball de Gala.

GRUP DEL CORREFOC DEL FOLLET I LA FANTASMA
El Grup del Correfoc del Follet i la Fantasma de Sant Feliu de Codines neix arrel de la voluntat d’en Pep Casas de fer a sortir a la llum una llegenda que la seva besàvia li havia explicat quan era un nen. Més endavant la idea agafa forma quan l’any 1981 un grup de joves va al correfoc de les Festes de la Mercè a Barcelona. Allà veieren que una de les colles utilitzava un gran burro com a bèstia de foc. Entusiasmats per la idea, aconseguiren fabricar un ase que a més a més s’allargava i s’encongia com narra la llegenda. Així va néixer el Follet, la primer bèstia de la colla: un burro fet amb tires de paper matxé i un sistema de ferros una mica rudimentatri i sense cap punt de foc.
El primer correfoc de la colla (el primer de la comarca) l’any 1982 el formaren el Follet i una mena de diables, que més que diables eren follets petits sense foc, però amb molta gresca i cridòria. A més d’aquests personatges i com a conseqüència dels greus incendis forestals de l’estiu d’aquell any, aparegueren també els dimonis d’aigua.
La colla es va consolidar i va anar creixent fins a ser un referent ja a la dècada dels 90.

GRUP DE TEATRE DEIXALLES 81
Aquesta entitat es va crear l’any 1981 per diferents persones que provenien de diversos grups de teatre del municipi. L’objectiu principal és potenciar el teatre amateur fent teatre a Sant Feliu i a altres poblacions, organitzant cicles de teatre i concursos amb altres grups amateurs. Alhora coordinen iniciatives teatrals al nostre poble per tal de mantenir l’activitat i ensenyar i promocionar el teatre a nens i joves.

CENTRE EXCURSIONISTA DE SANT FELIU DE CODINES
És una entitat fundada l’11 de desembre de 1971 per un grup de persones emprenedores amants de l’excursionisme, el senderisme, l’alta muntanya, l’escalada, l’esquí, el barranquisme, les raquetes... Organitza i participa en sortides matinals, rutes guiades, Marxa Infantil de Regularitat, caminada a Montserrat, exposició de diapositives al carrer, aplecs com el de Sant Sebastià, Sant Sadurní, Sant Climent... Edita mensualment un butlletí.

 

Podeu consultar l'àlbum de fotografies de la jornada al Facebook de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:08