L’Ajuntament participa a l’acte d’homenatge del 75è aniversari de la mort de Pompeu Fabra
El 24 de gener de 1939 Pompeu Fabra va marxar a l’exili des de Sant Feliu. En el 75è aniversari de la seva mort, l’Ajuntament de Prada de Conflent, que el va acollir els seus darrers anys, ha convidat a l’Ajuntament a l’homenatge d’enguany, celebrat el 19 de desembre.
L’alcalde, Pol Cabutí, i la regidora de Cultura, Queralt Viñals, juntament amb representants del Grup de Treball de les Jornades Fabra, van assistir-hi juntament amb la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, Maria Teresa Cabré, i representants d’aquest ens de referència normativa per a la llengua catalana; el Director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera; el conseller a l’exili Lluís Puig, i representants del Grup de treball de les Jornades Pompeu Fabra a Sant Feliu de Codines, Josep M. Prat i Lluís Llopis.
Els actes d’homenatge vam comptar amb la inauguració d’una placa que recorda la casa de Prada on va viure Pompeu Fabra els últims anys de la seva vida després de marxar a l'exili i l’homenatge a la seva tomba. També es va signar al llibre d’honor de l’Ajuntament.
Els alumnes de les escoles de Prada van oferir un concert molt emotiu amb cançons en català i la trobada va permetre conèixer la tasca del Casal del Conflent, una associació que treballa per a promoure la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord.
Aquesta jornada d’homenatge va permetre crear un vincle entre Sant Feliu de Codines i Prada de Conflent, dos municipis emblemàtics en la vida de Pompeu Fabra. L’aliança fomentarà un intercanvi cultural i altres iniciatives entorn la cultura i llengua catalanes.
Les terceres Jornades Pompeu Fabra s’inauguraran el proper 24 de gener de 2024 a Sant Feliu de Codines. Es van presentar el 19 d’agost passat a la Universitat Catalana d’Estiu, que hi té un paper molt actiu. Les Jornades, que tindran lloc del 26 al 28 de gener, comptaran amb diverses taules rodones, conferències, exposicions al voltant de la situació de la llengua catalana, el català en el món científic, la guerra, l’exili i la repressió, i una actuació musical que s’anunciarà properament.
Organitzades pel Grup de Treball de les jornades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines, la Universitat Catana d’Estiu i la Universitat Pompeu Fabra.