L’Ajuntament de Sant Feliu de Codines s’adhereix a la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya

Dimarts, 13 de maig de 2014

Aquest any 2014 es compleixen 100 anys del naixement de la Mancomunitat, i, és per això que la Diputació de Barcelona es proposa commemorar aquesta data i traslladar a la societat l’evidència de la feina feta per aquesta institució. El Ple celebrat el 29 d’abril, en sessió extraordinària, va aprovar per unanimitat de tots els regidors presents l’adhesió a la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya.

La Mancomunitat de Catalunya va significar una gran aportació al progrés social, econòmic i nacional de Catalunya i de la seva gent, al mateix temps que posà les bases per a estructures i institucions culturals, científiques i educatives que perviuen en el temps, entre d’altres, l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya, l’Escola Superior de Belles d’Arts, l’Escola Industrial o l’Escola de Treball.

 

Orígens de la Mancomunitat de Catalunya

El 18 de desembre de 1913 s’aprovà el Reial Decret que facultava a les Diputacions Provincials a mancomunar-se. Els dies 20, 22 i 23 del mes de desembre es reunien a l’antic Palau de la Generalitat la junta de delegats de les quatre diputacions catalanes per tal de redactar l’estatut de la Mancomunitat de Catalunya.

El 8 de gener de 1914 els delegats de les quatre diputacions catalanes, encapçalats pels respectius presidents, van subscriure el projecte d’estatut de la mancomunitat i el 6 d’abril de 1914 es va construir la Mancomunitat de Catalunya, fruit de la unió de les quatre diputacions i va ser escollit com a President de l’Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya el President de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, que s’erigia com a veritable inspirador de tot aquell procés.

La institució naixia com a resultat de la suma de capacitats i esforços de les diputacions catalanes i amb la voluntat de servei a les expectatives de major coneixement polític de Catalunya i com a instrument de modernització de les estructures existents i absents - des de les viàries fins a les educatives i culturals. Prat de la Riba destacava l’objectiu municipalista de la institució.

En un període de temps certament breu es van realitzar accions concretes per a la millora de la qualitat de vida i pel benestar de la ciutadania al temps que es posaren les primeres pedres d’institucions culturals, científiques i acadèmiques que han estès la seva actuació fins als nostres dies.

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:17