L’aigua corrent del barri de Santo Domingo arribarà per la Creu del Terme

Divendres, 17 de juny de 2016

Després d’anys de problemes amb la pressió de l'aigua, desabastiments en cas d’averia a la canonada principal que puja al barri des del Bògit, a una cota de 160 metres més avall, l’aigua arribarà al barri

Amb la contracta que l’ajuntament va resoldre a favor de CASSA, del concurs públic de gestió portat a terme l’any 2012, l’empresa va guanyar oferint una sèrie de millores a la xarxa general d’entrada al casc urbà del municipi. Sovint hi ha hagut molts problemes de sobrepressió en l’única línia que distribuïa l’aigua al llarg del casc urbà i a la majoria de barris perifèrics, com és el cas del barri de Santo Domingo, que és un dels més poblats i el de major cota sobre el nivell del mar, sols sobrepassat per escassos metres per la zona del        “Serrat dels Ametllers”, on hi ha el dipòsit principal de distribució d’aigua al centre del poble i a la majoria de barris perifèrics. Això ha generat molts problemes de pressió en edificis plurifamiliars del barri ja que existia un sola de línia d’abastiment venint de cotes més baixes i alimentada de cotes altes, que descompensava molt el servei en nombroros trams, amb problemes diferents a cada un d’ells.

Entre d’altres dificultats, l’entrada del poble, al barri de la Quica i la zona de Castell de Montbui - Dr. Fleming hi havia molt poc cabal (problema que va quedar solucionat el 2008 amb l’allargament de la canonada “en alta” del camí de Lloveres, provinent directament de “les Sabrugues”). Pocs metres més amunt, a tota la zona d’Agustí Santacruz i carrers annexes, no hi havia problemes de cabal, però si de pressions molt elevades (de fins a 10/12 bars), però aquest inconvenient s’ha anat solucionant també amb la nova contracta de CASSA, que ha anat posant diversos reguladors de pressió al llarg de la xarxa (C/ Creus, Pça. Dr. Robert, Ctra. de St. Miquel, Camí del Dipòsit, costat del Camp de Futbol i Camí de Lloveres) que té més de 200 metres de desnivell entre el punt més elevat de Les Sabrugues i el Racó del Bosc, aconseguint pressions més uniformes al llarg de tots els punts de distribució  i molt més adequades al consum domèstic.

Amb la nova canonada que va de Les Sabrugues a Solanes, passant per Can Bosc, Can Masclans, les granges de Can Deu i les cases aïllades disseminades al llarg del trajecte, s’aconsegueix millorar molt el cabal a totes aquestes zones, fer-lo més segur ( ja que les canonades eren molt antigues i rebentaven sovint ) i s’elimina la pujada d’aigua a Solanes amb una “bomba” des de la Zona del Cementiri. Tanmateix, es tanca el “cercle” de subministrament  de tot el poble, equilibrant cabals i pressions al llarg de tota la xarxa d’abastiment, eliminant  problemes a molts usuaris, costos innecessaris en grups de pressió tan per eliminar-la com per compensar la seva manca en alguns punts alts del poble o dels edificis.

Amb les obres actuals, sobretot s’aconsegueix portar aigua de cotes molt més elevades i amb un més elevat cabal al barri de Sto. Domingo i de tota la part de l’Hospital, que eliminarà els problemes endèmics del subministrament, millorant també i molt, la capacitat de la xarxa en cas d’averia a alguna canonada d’aquestes. Ara entrarà aigua per la part alta del barri, provinent de Les Sabrugues i en cas d’averia es podrà tornar a activar de forma provisional la canonada de Pont de Terme - C/ de les Roques, que és la que ha donat servei al barri fins a dia d’avui, però amb el servei normal, contribuirà a alliberar-la millorant de pas tot el servei a zones més baixes com La Sagrera i tota la part de La Fonteta i la carretera de Sant Llorenç. D'aquesta manera es rebentaran menys les canonades en poder rebaixar la pressió que fins ara calia per arribar a Sto. Domingo i podran gaudir d’un cabal més alt i més constant, tant els barris de la part de ponent del poble que s’abastiran del dipòsit del Serrat dels Ametllers com els de Sto. Domingo, que s’abastiran directament de Les Sabrugues a través de la nova canonada.

Les obres de tota la nova xarxa perifèrica costaran en el seu global 1.100.000 euros i formen part dels compromisos d’INVERSIÓ de l’empresa CASSA, en guanyar la contracta l’any 2012. Altres compromisos satisfets van ser l’ingrés a l’ajuntament 1.040.000 euros en forma de “cànon” de la nova concessió,  a compte del “fons de negoci” rebut en adjudicar-se el concurs.

Altres millores han estat l’abaratiment de les reparacions, que passen d’uns 150.000 euros de facturació anuals a uns 40.000 euros atorgats a les reparacions en treure la contracta a concurs públic.

També des del 2012, l’ajuntament compta amb un FONS de REPOSICIÓ, que deixa anualment uns 96.000 euros al servei municipal d’aigües, per reposició de canonades, instal·lacions i material tècnic del servei. Aquests es van sumant any rere any, es gastin o no i van sumant capital per qualsevol tasca de reposició i millora a la xarxa que s’hagi d’anar fent.

Darrera actualització: 6.04.2021 | 09:05