Infermera VIrtual: Preguntes i respostes sobre l'epidèmia de Coronavirus

Dimarts, 10 de març de 2020
En els últims dies s'ha estès una certa alarma per l'epidèmia de coronavirus que té com a focus inicial el centre de la Xina. Aquest virus conegut actualment com a (Sars-CoV-2) està afectant milers de persones i ha causat una bona quantitat de víctimes mortals principalment a la Xina tot i que actualment ja s'ha estès a altres països del món.
A continuació mirarem d’aclarir algunes de les preguntes més freqüents al respecte.
 

Què és un coronavirus?

Els coronavirus corresponen a una família de virus anomenats així per la seva forma de corona. En aquesta família de virus en podem trobar virus molt diferents. Trobem des del virus que provoca un simple refredat fins als virus que provoquen malalties més greus com podrien ser el (MERS-CoV) o el (SRAS-Cov) que van ser motiu de preocupació anteriorment.

Què és el nou coronavirus Sars-CoV-2?

L’anomenat Sars-CoV-2, és un virus de la família dels coronavirus diferent dels que es coneixien anteriorment. És per aquest motiu que no coneixem encara la seva capacitat d’infecció i com es comporta. El virus va aparèixer per primera vegada el 31 de desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan a la Xina i provoca la malaltia anomenada COVID-19.

Quina afectació té a escala mundial?

De moment el Coronavirus Sars-CoV-2 està afectant l'Àsia. Principalment al Centre de la Xina i l'expansió del virus s'està materialitzant a altres països del món, com Korea o Iran. A Europa el país amb més casos declarats és Itàlia seguit de França, Alemanya i Espanya. 

Quins símptomes provoca el Sars-CoV-2?

Comparteix simptomatologia amb la família dels coronavirus i pot produir, febre i símptomes respiratoris com tos o dificultat per respirar. En els casos de més gravetat pot causar pneumònia, síndrome respiratori agut, insuficiència renal o la mort

Com es contagia?

El coronavirus Sars-CoV-2 es contagia de persona a persona, amb contacte proper amb algú que ja estigui infectat. La malaltia es pot transmetre de persona a persona a través de les microgotes provinents del nas o la boca que surten disparats quan una persona infectada tus o exhala. Aquestes microgotes cauen sobre els objectes i superfícies que envolten a la persona, de manera que altres persones poden contraure la malaltia si toquen aquests objectes o superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca. També poden contagiar si inhalen les microgotes que hi hagi escampat una persona amb Sars-CoV-2 al tossir o exhalar. Per això és important mantenir-se a més d'1 metre de distància d'una persona que es trobi malalta. Els llocs  més susceptibles de contagi són espais tancats o espais amb presència de malalts com els centres de salut.

Hi ha vacunes per aquest virus?

No. Tal com hem comentat aquest és un virus de nova aparició i no es disposa d'una vacuna que permeti la seva prevenció. Probablement es trigarà anys a obtenir una vacuna que pugui ser utilitzada en humans.

Té tractament?

Les infeccions causades pel coronavirus (2019-CoV) no tenen un tractament específic, tot i això si que es pot tractar la simptomatologia associada com la febre o la dificultat respiratòria. El tractament sempre dependrà de l'estat de la persona infectada. Un bon control dels símptomes s'ha demostrat molt eficaç en el tractament de les infeccions per coronavirus.

Com em puc protegir?

Com en la major part de les infeccions hi ha unes pautes generals que s'han demostrat eficaces.

  1. En primer lloc una bona higiene de mans.
  2. És important evitar el contacte directe amb persones que tinguin símptomes respiratoris com tos o esternuts. Mantenir una distància d'un metre podria resultar efectiu.
  3. Evitar tocar-se el nas, els ulls o la boca.

La mascareta quirúrgica no protegeix de contraure la malaltia. 

També cal recordar que el fet de pertànyer a una raça concreta no et fa més susceptible de ser portador del virus. Qualsevol persona en pot ser portadora, sigui de la raça que sigui.

 

Font del contingut: WHO

 

Darrera actualització: 30.03.2021 | 08:16