El 19 de juny finalitzava l’estat d’alarma (en endavant EA) a Catalunya. El dia 21 a la resta d’Espanya (excepte alguns territoris que també ja havia finalitzat abans). Per tant, d'ara endavant s'hauran de resoldre molts conflictes jurídics: totes aquelles mesures legals que deixaven d’estar vigents al finalitzar l’EA tindran diferent data d’efecte si s’aplica la fi de l’EA català o espanyol. I algunes mesures legals, que s’han pres a causa de la pandèmia, i que s’estenen més enllà de la fi de l’EA, conclouran en diferents dates si el fet jurídic que les causa se situa a Catalunya o altres territoris d’Espanya. Posem uns exemples.
La majoria de Decrets que s’han publicat aquests darrers tres mesos tenien efecte durant l’EA. Per tant, podríem dir que la majoria de la legislació específica originada pel Covid19 resta ja sense efecte (excepte, per exemple, el recent RDLL 21/2020). Hi ha, però, excepcions.
Finalment, tota la resta de conflictes relacionats amb la impossibilitat de prestar un servei o de lliurar un producte (inclou bitllets d’avió, viatges combinats, estances en establiments turístics,...) per culpa de mesures legals relacionades amb el Covid19, es resoldran en base a un sol precepte legal, l’article 36 del RDLL 11/2020. En aquests casos, el consumidor tindrà 14 dies des de la data d’impossibilitat de complir amb el contracte, per reclamar.