Els alumnes de l'institut visiten l'Exposició "Pintant Pintors" de la codinenca Mercè Julià

Dilluns, 14 de desembre de 2015
La setmana passada un grup de 40 alumnes de l'institut Manuel Carrasco i Formiguera van visitar l'exposició "Pintant Pintors" de la codinenca Mercè Julià, que es va inaugurar el diumenge 29 de novembre al Centre Cívic. La pintora els ha ofert una visita guiada per la mostra, que ha estat oberta fins el dia 13 de desembre. Mercè Julià repassa l'art del segle XX amb "Pintant Pintors".

Vegeu vídeo de VOTV de l'exposició "Pintant pintors" aquí.
 
Presentació de l'artista i la seva obra a l'exposició a Sant Feliu de Codines

"La pintora Mercè Julià va néixer l'any 1962 i va fer la carrera de Belles Arts a la Facultat St. Jordi de Barcelona especialitzant-se en gravat i tècniques d'estampació, i des d'aleshores la seva vida, d'una o altra manera sempre ha estat estretament lligada al mon de l'art i de la pintura.

És a la mateixa Facultat que el seu interès se centra en els artistes dels corrents contemporanis d'avantguarda. La Mercè té viu a la memòria -d´una classe a la Universitat-  el comentari d'aquell crític d'art francès quan l'Abril de 1874 després d'assistir a una exposició va batejar amb el nom d'impressionistes a aquell grup d'artistes: -quines pintures estaven pintades diferent, no agradaven, de colors vius i cridaners, els quadres no tenien detalls precisos, volien captar la llum que afecta els objectes- i, en fi, que aquella colla d'incipients fracassats eren ni més ni menys que Monet, Pissarro, Renoir i Degàs.

La seva obra més recent, la exposició itinerant que ja ha recorregut diverses poblacions, i que es presenta a Sant Feliu, Pintant Pintors, com veureu és un homenatge a tot un conjunt d'artistes del segle XX, figures cabdals dels diversos corrents artístics d'avantguarda que la pintora ha triat com a models, i que com ella mateixa explica: -ha estat una manera de fer-los mes propers, d´humanitzar-los i tal vegada baixar-los d'aquest pedestal especulatiu on de vegades semblen estar situats. De forma cronològica retrata amb la seva imprompta i particular visió a aquests genis del modernisme, post impressionisme, expressionisme, surrealisme, art abstracte i corrents avanguardistes en general.

Als antípodes del que seria el retrat més convencional, per bé que com ja he dit abans a cada quadre s'hi mostra la imatge d'un artista, hi ha un espai tant o mes poderós que l'envolta, i és en aquest treball d'interpretació on ella barreja amb mestria el personatge representat i el seu univers.

La pintora ha volgut també donar llum a dos temes francament importants i que no poques vegades han estat impropiament oblidats:

El primer d'ells són les dones, la figura de les pintores femenines que en moltes ocasions s'han vist relegades a un segon pla, bo i tenir una obra prodigiosa; tapades per la figura principal del seu home en els cas que aquest també era un pintor; i citaré només a tall d´exemple a Leonora Carrington, Dorotea Tanning o Natalia Goncharova.

L'altre tema és la figura de l'Artista desconegut; tota aquesta munió de pintors que l´atzar o la dissort farà que mai figurin als llibres d'art, senzillament perquè ningú no els apadrinarà i la seva obra, lamentablement passarà sense pena ni glòria.

Per la faceta didàctica de la Mercè Julià, que compagina la realització de la seva obra impartint també tallers artìstics, aquesta exposició itinerant, que va adreçada al públic en general també es motiu de visita de grups d'escoles i instituts; doncs la pintora ofereix visites comentades als alumnes de les classes d´arts plàstiques. En elles s'entra al detall dels canvis socials i paral.lelament dels canvis artístics que va representar el tombant del segle XIX al XX."

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:29