El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. L’accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat és un factor fonamental per al desenvolupament humà i des del juliol de 2010 està reconegut com a un Dret Humà per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Segons dades de 2015, 663 milions de persones encara pateixen les conseqüències de no tenir garantit l’accés a l’aigua i 2.365 milions no tenen garantit un sanejament adequat.
El Grup de Treball de l’Aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament dedica esforços a reflexionar sobre el paper de la cooperació en la garantia d’aquest accés. La responsabilitat d’aconseguir-ho no recau únicament en aquells estats i institucions dels països on la garantia encara no és plena, sinó que es tracta d’un fet compartit per tota la humanitat. No es tracta només d’aspectes de modernització tecnològica, adequació legal, actualització institucional, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, sinó fonamentalment un canvi cultural i de l’escala de valors, allò que s’anomena la nova cultura de l’aigua.
En aquest context, des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, en col·laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup de Treball de l’Aigua, s’està impulsant la campanya Som Aigua. Aquesta Campanya contempla posar en marxa als municipis diverses activitats, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la població sobre la importà ncia de l’aigua i la cooperació municipal, tot fent èmfasi en l’aigua com a recurs escàs vinculat a una situació de desenvolupament desigual dels països, a més de la necessitat d’un enfocament global i integral de l’aigua com a dret humà i bé comú.
Per poder visibilitzar aquesta feina, des del Grup de Treball de l’aigua del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament es llança un mapa web http://aiguaicooperacio.cat/ que recull els projectes d’Aigua i Cooperació que realitzen municipis catalans. El grup treballa amb l'objectiu de millorar la governança local i legitimar la cooperació en el sector de l’aigua i el sanejament a través del treball en xarxa, tot integrant actors catalans i dels països del Sud.
Â