Dimarts 28 de febrer, Escudella de Carnestoltes a Sant Feliu

Dijous, 23 de febrer de 2006

La història diu que l'olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents. A Sant Feliu, l'escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mínim més d'un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s'apleguen molts veïns i forasters al voltant de les olles bullint, mentre esperen amb la cassola a la mà.

Fa sis anys que l'organtitzador és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, una agrupació culinària local, amb el suport de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament. A les 7 del matí, la torrada
Les activitats el dimarts 28 de febrer comencen molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i al costat de les brases tothom està convidat a fer-se torrades i regar-ho tot amb un traguet de vi.
Visites de les escoles
Els alumnes de les dues escoles de primària de la població -el CEIP Jaume Balmes i l’escola Immaculat Cor de Maria -, el Bressol Jardí d’Infants El Follet i el SES Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades.
10 calderes d'escudella
L’Escudella comença a preparar-se a la matinada del dia 28 de febrer i aquest any comptarà amb 10 calderes.
L’escudella es farà fins a la una del migdia, quan mossèn Joan beneirà el brou. Després de la benedicció, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per poder-se menjar l’escudella a casa.
Els ingredients que s’utilitzen per l’elaboració de l’escudella són uns 2.000 litres d’aigua, mandonguilles, arròs i fideus, botifarra negra, botifarra del perol, ossos d’espina i de pernil, costella de porc, peus de porc, gallina, pollastre, costelles de vedella, sagí, galtes de porc, pebre, sal i oli, entre d’altres ingredients.
S'instal·laran taules a la plaça per menjar-se l'escudella in situ
A la plaça també s'instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera. D’aquesta manera s’ha arribat a la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora.
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.
Menjada popular d’escudella Sense Estovalles
Dia: Dimarts 28 de febrer de 2006 Lloc: Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)
Darrera actualització: 26.03.2021 | 11:41