El Col·legi de Psicologia de Catalunya publica una guia amb consells pràctics per evitar la por, la tristor, l’avorriment o l’angoixa
Davant l’alerta sanitària generada per l’arribada al nostre país del nou coronavirus SARS-CoV-2, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol compartir amb la ciutadania una sèrie de recomanacions sobre la gestió psicològica d’aquesta circumstància amb l’objectiu d’evitar que la por es converteixi en un fenomen viral que interfereixi en la ja prou complexa situació sanitària.
La por és una de les emocions bàsiques del nostre psiquisme i una reacció normal i saludable davant de situacions desconegudes, amenaçadores i potencialment perilloses com la que estem vivint. Es tracta d’una resposta adaptativa que ens ajuda a mantenir-nos alerta i prendre les mesures necessàries per minimitzar riscos, ja sigui a través de l’evitació del perill o de mecanismes de control i afrontament. Tanmateix, la por a vegades es pot convertir en quelcom que ens bloqueja i ens impedeix gestionar les amenaces amb eficàcia, esdevenint aleshores un impediment i un problema psicològic. Així mateix, la por, tot i no ser cap virus, es contagia amb facilitat entre les persones i els col·lectius. Per tal que la por no es converteixi en un problema convé tenir en compte els següents consells:
Si treballes en mitjans de comunicació:
Si tens infants a càrrec teu:
Fem entre tots i totes que la por no es converteixi en un fenomen viral; recorda: Cuida’t, protegeix-te, informa’t i informa bé als altres!
Junta de Govern Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya