La dependència de substàncies que creen addicció és un fenomen social amb greus conseqüències sobre la salut de les persones implicades i amb clars efectes perjudicials de caràcter familiar i social. La informació és la manera d'abordar les conductes de risc per fomentar en els joves un esperit crític que els permeti prendre les seves pròpies decisions. En aquest sentit, l’Ajuntament ha iniciat diverses actuacions per incidir en aquesta problemàtica. Aquest mes de juliol tindran lloc les activitats centrals de la campanya de prevenció i sensibilització de riscos associats al consum d’alcohol i drogues, adreçades principalment als joves de Sant Feliu de Codines. L’últim taller tindrà lloc per Festa Major.
Dimecres 11 de juliol es va presentar la campanya que organitza l’Ajuntament de la mà d’Energy Control i amb el suport de Supermercats Condis. A la presentació hi van assistir l’alcalde, Pere Pladevall; la regidora de Joventut, Marta Montañà, i la tècnica de prevenció d’Energy Control, Sílvia Basas, que conduiran les activitats. També hi ha assistit l’educadora social, Anna Homs.
La regidora Marta Montañà ha insistit en la importància de la sensibilització i sobretot la prevenció: “És bàsic conèixer i ser conscient de l’abús de l’alcohol i drogues i a on pot arribar aquest consum”.
Sílvia Basas, d’Energy Control, diu que la campanya treballarà dues vessants, l’educativa on es faran tallers de participació, i la comunitària, amb el cinefòrum i els estands nocturns per festa major. “L’objectiu principal és potenciar la visió crítica dels joves davant la presa de decisions, fonamentada i que no hi hagi pressió de grup. I la prevenció és bàsica i cal sensibilitzar als pares i mares, als joves, a la comunitat educativa, des de diferents àmbits”, assegura.
L’alcalde Pere Pladevall ha tancat la presentació agraint el suport de Supermercats Condis, que patrocinen la campanya, i valorant la trajectòria d’Energy Control. I ha afirmat que “l’adolescència és una etapa on cal vetllar als joves i que la prevenció i la informació són fonamentals”.
El 12 de juny van començar les activitats amb una xerrada adreçada a pares i mares a l’Institut, que sota el títol de "La relació de pares i adolescents com una relació afectiva i educativa" es va parlar de l’adolescència, els models educatius, l’educació per a la responsabilitat, la prevenció sobre alcohol i drogues, com actuar davant un possible consum i els recursos on adreçar-se. I el 19 de juny es va fer un taller amb l’alumnat de 4t d’ESO de l’institut Manuel Carrasco i Formiguera.
Aquest mes tindran lloc les següents activitats:
EXPOSICIÓ ÈTICA ETÍLICA Tardes del 16 al 28 de juliol al Casal de Joves Adreçat a joves a partir de 15 anys
Exposició itinerant de 13 plafons que té com a objectiu prevenir els consums abusius d’alcohol entre els joves així com treballar una sèrie d’actituds que fomentin els hàbits saludables i la responsabilitat en el consum de begudes alcohòliques. Va dirigida a adolescents i pretén ser un catalitzador per a la reflexió crítica entorn la festa i el consum d’alcohol i substàncies. Amb aquesta exposició es pretén sensibilitzar i informar a la població adolescent i jove sobre els riscos associats al consum d’alcohol, treballar situacions properes als joves relacionades amb la substància i analitzar de manera crítica factors que intervenen en la presa de decisions respecte al consum d’alcohol i promoure posicions crítiques respecte l’oferta d’alcohol i l’opció de consum.
VÍDEO FÒRUM Dimarts 17 de juliol, a partir de les 19.00h A la sala de teatre del Centre Cívic La Fonteta Adreçat a joves a partir de 13 anys
Es dinamitza un debat sobre l’audiovisual on s’estableix un anàlisi crític per a poder reflexionar sobre la responsabilitat en el consum, on treballar substàncies i situacions de consum properes als joves. Els objectius específics són analitzar la construcció dels discursos mediàtics sobre els contextos en els quals es consumeixen drogues, facilitar la reflexió sobre la importància de la presa de decisions autònomes i responsables i destruir els estereotips i falses atribucions respecte a les drogues i a les drogodependències.
ANEM DE FESTA! Dimarts 24 de juliol, a les 19.00h, al Casal de Joves. Adreçat a joves a partir de 15 anys
Sortida virtual on es treballen elements de reducció de riscos en diferents situacions sobre l’alcohol, conducció, sexe segur i d’altres substàncies en funció del perfil de cada grup. Es tractaran temes com la sexualitat, el consum d’alcohol i d’altres substàncies posant èmfasi en els principals riscos que se’n deriven i es reflexionarà sobre l’oci juvenil i les relacions socials que s’estableixen.
Energy Control conduirà aquestes activitats. És un col·lectiu de persones preocupat per l'ús de drogues en els espais de festa dels joves, i ofereixen informació a fi de disminuir els riscs del seu consum. Desenvolupa una part important de la seva activitat preventiva en espais d’oci nocturn juvenil amb l’objectiu d’oferir informació, pautes preventives i de reducció de riscs als joves en relació amb el consum de drogues.