El 16 de maig se celebra el Dia Internacional del Celíac, amb la finalitat de divulgar informació sobre aquesta condició que afecta aproximadament l'1% de la població mundial, la prevalença de la qual s'ha multiplicat en els últims vint-i-cinc anys.
Tanmateix, aquesta data pretén sensibilitzar i conscienciar a la població sobre la celiaquia i els seus símptomes, fent èmfasis en la importància de la detecció precoç i tractament oportú d'aquesta malaltia. Què és la Celiaquia? La Celiaquia és una condició hereditària caracteritzada per una intolerància permanent a les prolaminas del gluten, una fracció proteica continguda en els següents cereals: blat, civada, ordi i sègol (TACC). Consisteix en la inflamació crònica de la mucosa de l'intestí prim en persones amb predisposició genètica a la malaltia. Això disminueix la capacitat d'absorció de nutrients de l'organisme. Aquesta malaltia pot aparèixer des del moment en què s'incorpora per primera vegada aliments que contenen glútens a l'alimentació fins a l'adultesa avançada, condicionant la qualitat de vida de les persones afectades i el seu grup familiar.