4es Jornades Pompeu Fabra a Sant Feliu: un cap de setmana dedicat a la llengua catalana

Dilluns, 27 de gener de 2025

Sant Feliu de Codines ha estat el punt de trobada per a la reflexió i el debat sobre el català, amb la celebració de les 4es Jornades Pompeu Fabra, que es van presentar a l'Institut d'Estudis Catalans. Un homenatge que no només rememora la figura del geni de la llengua, sinó que també ha ofert espais per parlar sobre el present i el futur del català.

Ofrena floral a Prada de Conflent
L'Ajuntament va participar el matí del 24 de gener a l'ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent, el mateix dia de l'any 1939 que emprengué el camí de l’exili cap al nord de Catalunya des de Sant Feliu de Codines.

Inauguració a càrrec del president del Parlament de Catalunya
La 4a edició de les Jornades van començar amb la inauguració al Centre Cívic presidida pel president del Parlament de Catalunya, Josep Rull. Després, l’actor Òscar Intente va oferir el monòleg “Pompeu Fabra: Jugada Mestra”, una obra que apropa a la dimensió humana i científica de Fabra. Al finalitzar es va fer una recepció a l'Ajuntament amb l'alcalde, Pol Cabutí, i els regidors i regidores del Consistori, la signatura al Llibre d'Honor i el lliurament d'obsequis. Josep Rull va lliurar una rèplica feta a mà de la senyera de l’hemicicle del Parlament, la 233 que entrega la institució.

Llengua i arts escèniques
Una de les reflexions d’enguany ha girat entorn de l’estat del català a les arts escèniques, tractat en una taula rodona amb personalitats del món teatral, que van aportar una mirada sobre els reptes que encara el català en aquest sector cultural. Amb la participació de l'actor i president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas; la reconeguda actriu, Carme Sansa; el dramaturg, Jordi Galceran; l'actriu, Carla Pueyo; i els productors locals, Josep Canet i Ignasi Roda.

Un programa cultural intens
Un dissabte amb activitats culturals de primer nivell, una conferència de Nicolau Dols, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, sobre la unitat de la llengua catalana, i Pilarín Bayés, reconeguda dibuixant catalana. Per motius personals, Albert Jané no va poder assistir a les Jornades, però es va passar una entrevista gravada per l’IEC i Pilarín Bayés el va apropar al públic a través del dibuix i les anècdotes. El passi de la pel·lícula "L'àvia i el foraster" de Sergi Miralles van finalitzar les activitats de dissabte.

Diumenge de reflexió i tancament
Es va dedicar a la reflexió, amb ponències com “El Fabra nostre de cada dia” de David Paloma i "Pompeu Fabra a Badalona" amb Coloma Lleal. També es va passar el documental sobre el centenari de Fabra. El tancament de les Jornades va anar a càrrec de Joan Sans, director de Política Lingüística del Govern d'Andorra, subratllant la importància d’aquests espais de debat per la nostra llengua.

Campanya de micromecenatge
Una de les novetats d’aquesta edició ha estat la presentació de la campanya de micromecenatge per aconseguir un Medalló Fabra per a Sant Feliu. Aquest projecte busca mantenir viu el vincle del municip amb la figura de Fabra i reivindicar el seu llegat cultural. Un cop reunits els 3.900 euros es pugui adquirir el medaló i es col·loqui a la plaça Lluís Companys, on es fa cada any la rebuda de la Flama del Canigó.

Un cap de setmana d’activitats de gran nivell, que han combinat tallers, projeccions, conferències i exposicions, un homenatge a Pompeu Fabra i a la reflexió sobre l’impacte del català a la societat actual. 

Les Jornades han estat organitzades pel Grup de Treball Pompeu Fabra, amb la col·laboració de l’Ajuntament, Òmnium Cultural Vallès Oriental, el Centre Excursionista i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Gràcies a tothom que ho ha fet possible!

Darrera actualització: 27.01.2025 | 14:01